Arduino prispevki

Prispevki povezani z Arduino krmilniki. Kaj so, kateri so glavni predstavniki, kako se jih v osnovi uporablja in še veliko več.


Arduino UNO black 1
Kaj je Arduino UNO?

Arduino UNO je odprtokodni mikrokrmilnik na elektronski ploščici namenjeni za testiranje in razvoj.

Arduino družina
Pregled Arduino družine

Arduino družina mikrokrmilnikov je vstopna vrata v svet inovacij, elektronike, programiranja, idej, rešitev. Skratka zabave a hkrati novih znanj na področju, ki se veča in pridobiva vedno večji pomenv modernem svetu.

Arduino IDE start
Kako naložimo program na Arduino?

Za začetek bomo namestili programsko okolje Arduino IDE za programiranje krmilnika in na krmilnik naložili “blink” program. To je snovni startni program, s pomočjo katerega utripamo že vgrajeno LED diodo.Arduino družina
Kako izbrati pravi krmilnik za naš projekt?

Na strani strojne opreme je težko na kratko povzeti VSE možne različice. Če ne kar nemogoče, ker vedno znova dobivamo nove verzije. Zato sledi splošni pregled osnovnih popularnih družin: Uno, Mega, ESP8266, Zero in MKR.

Slika ure
Arduino ura in koledar

Simpatičen in preprost projekt ure in koledarja. Krmilnik Arduino Nano Strong je ozbran zaradi svojih fizičnih dimenzij. Modul, ki skrbi za uro je RTC DS3231 “Real time clock” z baterijo. Za prikaz vrednosti pa uporabljamo 3 module s po 4×7 segmentni LED.

senzor svetlobe
Osnovni primeri

Začnimo s predstavitvino osnovnih primerov uporabe mikrokrmilnikov.
Za začetek svetlobni senzor.


Visuino in TinkerCAD

Novodobna predstavnika grafičnega načina programiranja. Omogočata alternatični način pisanja kode. Hitrost in lepa grafika je ime nove igre.


visuino
What is Visuino? (EN)

Naučimo se narediti svoj Arduino projekt s pomočjo drag and drop vmesnika, brez da bi poznali kodo. Projekt lahko izvedemo v minutah in ne dnevih ali tednih.

ESP32 01
Visuino – Blink With ESP8266 (EN)

Za začetek si bomo pogledali primer kako s pomočjo Visuina in ESP8266 mikrokrmilnika namatramo LED diodo z uporabo trdicionalnega Blink primera.

Tinkercad
Kaj je TinkerCAD?

TinkerCAD je programi za računalniško podprto načrtovanje (CAD). Ti programi so običajno obsežni in strašljivi kosi programske opreme. Povrhu tega niso poceni. Zato smo si ogledali njihovo nasprotje – Autodeskov Tinkercad. Je brezplačen, deluje v brskalniku in je namenjen šolarjem in začetnikom.